Trochu jsem poslední dobou brouzdal po internetu a hledal novinky ve světě pump a narazil jsem na Minimed 670G. Nevím, kdy bude u nás, ale v USA by měla přijít na trh na jaře tohoto roku, takže každou chvílí. Pumpa má novou generaci senzorů, které by měly vydržet déle a být přesnější a hlavně - je to první schválená pumpa k běžnému použití mimo studie, která bude mít něco, co v MedTronicu nazývají "hybrid closed loop system". V praxi to znamená, že
pumpa je ve spojení se senzorem nastavená na glykémii 120 mg/dl (asi 6,7 mmol/l) a každých pět minut sama upravuje bazální dávku inzulinu tak, aby se glykémie pohybovala kolem této hodnoty. Bolusy k jídlům si potom člověk píchá sám, takhle velký výkyv by pumpa nezvládla a navíc by tam bylo zpoždění (moje úvaha).
Vzhledem k tomu, že je to v USA už schválené k použití, o bezpečnost bych se nebál. Jaká je reálná účinnost a nakolik to skutečně dokáže srovnávat efektně glykémie k hodnotě 6,7 mmol/l, jsem sám zvědavý. Na internetu jde najít hodně informací, např. tady jedno video (anglicky):
https://www.youtube.com/watch?v=yJYcGAo3__E