Plantur21




Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 130 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Glucose Rapid Spray 
Autor Zpráva
Odpovědět s citací
Často tady zaznívalo:"co s sebou na hypa".Vypadá to,že bude fajn výše uvedený preparát(Glucose RapidSpray).Je to úplná novinka u nás,asi ještě ani není k mání.Pro přiblížení:lahvička cca 10cm,prům. ani ne 2cm s rozprašovačem.Při hypu se stříkne do pusy-5x na levou,5x na pravou stranu,je to 10gS.Příchuť je pomerančová.Obsahuje 100 stříknutí.
Právě dnes jsem to dostal-znovu se aktivoval náš "kroužek pokusných králiků".Na našich reakcích se bude zkoumat,jestli je to fakt taková bomba.Takže máme senzory,ten sprej,Welion glukozový gel a glukozové bonbony od Medtronicu .Při hypech budem postupně brát jednotlivé přípravky a po 5-ti min. měřit nárůst glykemií na g-metru a zadávat ty hodnoty do senzoru(na P-722).Hypem se rozumí 3-3,5.
Tak uvidím


stř 12. lis 2008 11:44:25

Registrován: úte 09. říj 2012 20:28:05
Příspěvky: 1767
Bydliště: Nová Dubnica
Jméno: laco
Odpovědět s citací
Mohla by to byť zaujímavá zmena oproti používaným hypozbraniam.
Ak sa osvedčí a schváli, určite ju vyskúšam.
laco

_________________
DM1 10/1973; IP Paradigm VEO


stř 12. lis 2008 11:48:17
Profil
Odpovědět s citací
Teda, už se těším na výsledky! Dávej vědět!


stř 12. lis 2008 14:17:08
Odpovědět s citací
Glukóza se má vstřebávat v puse? Někde jsem zahlídla, že se vstřebává přes všechny sliznice, tzn. i v puse, ale na edukacích nám doktorka tvrdila, že až v tenkém střevě....
Každopádně ti přeju příjemná hypa:-)


stř 12. lis 2008 15:01:39
Odpovědět s citací
Tak to by bylo fain. Nám na edukaci vysvětlovali, že už jenom to, že si vezme Tom něco do úst sladkého, tak by tělo mělo začít reagovat. Protože prý senzory vyšlou mozku pokyn:"Hurá, už se blíží cukr". Asi na tom něco bude, když uvážíme, že než se jídlo vstřebá do tenkého střeva, tak to chvíli trvá.


stř 12. lis 2008 16:16:40

Registrován: úte 09. říj 2012 20:28:01
Příspěvky: 145
Odpovědět s citací
Ty se máš, že se můžeš účastnit takových projektů. :-)
Dej mi vědět, jak to funguje. My již šetříme na nějaké ty senzory. Tak se měj a vychutnávej si různé příchutě. :-)
Zdraví
Petra


stř 12. lis 2008 18:11:32
Profil
Odpovědět s citací
no to měření po 5 minutách ti nezávidím


stř 12. lis 2008 19:23:23
Odpovědět s citací
Drndo,naštěstí je to měření po 5-ti min. tak 1/2 h po zjištěné hypošce,takže to nebude až taková hrůza


stř 12. lis 2008 19:47:55

Registrován: úte 09. říj 2012 20:28:02
Příspěvky: 1039
Odpovědět s citací
Ja som sa dopocula o sprejovej forme glukozy, ked som sa na veterine snazila vramci nesklatenia sa na zem, ked nasej Bubi davali injekciu, odputat svoje myslienky na iny smer a ako uz znacne podkuty agent som davala lekarovi zakerne otazky, typu ako sa lieci psik s DM, ci sa to odlisuje typom DM, aka terapia sa im poskytuje a hlavny bod programu, riesenie hypa...
...mati ma tam skoro prizabila, ze mam take otazky a dostavam ich do uzkych a ze to by som asi nebola ja keby som sa neopytala nieco zaludne...
...nato mi MVDr. odpovedal, ze majitelom domacich zvieratiek s DM pre pripad hypa odporucaju glukozove spreje, ze sa im to nastrieka do papulky a do par min. by mali byt opat ready...ale nejak ma to nezaujalo vyskusat tento preparat...


stř 12. lis 2008 22:34:17
Profil
Odpovědět s citací
A za jak dlouho by se hypo zlikvidovalo, když by proces vstřebávání začínal až v tenkém střevě? Možná hodinu? Či víc? To je přeci strašný nesmysl, na to nemusím mít titul, k tomu mi stačí selský rozum, ne?:-) My jsme se na edukacích učili, že už v puse dochází ke štěpení. Teda tvrdily to moudré hlavy,...mně jejich podklady přesvědčily.
Každopádně se těším na výsledky :)


čtv 13. lis 2008 14:27:43
Odpovědět s citací
já taky-nízké hodnoty,pohybuju se mezi 5,4-12,3,mne obcházejí.Asi tomu budu muset pomoct!


čtv 13. lis 2008 14:44:41
Odpovědět s citací
V ústech dochází ke štěpení škrobu na maltózu slinnou amylázou, maltóza se štěpí na glukózu až v tenkém střevě (podobně laktóza, sacharóza a další oligosacharidy se štěpí až v tenkém střevě).
Štěpení složených sacharidů není totéž co vstřebávání glukózy.
Sacharidy rozpuštěné ve vodě se do střeva dostanou docela rychle, zejména je-li prázdný žaludek (což při hypu bývá) - je to otázka minut, rozhodně ne za hodinu.
Jak vidím, tak na to všechno je nejspíš ten titul přece jenom potřeba:-)
Tím ovšem nechci říct, že je vstřebávání glukózy přes sliznici úst nemožné. Spíš si myslím, že je možné - podobně jako přes sliznici v konečníku.


čtv 13. lis 2008 16:05:22
Odpovědět s citací
P.S. Většina škrobu se také štěpí až ve střevě pankreatickou amylázou, ale to jen pro úplnost - to už je mimo téma, tj. mimo otázku, co všechno se děje v ústech.


čtv 13. lis 2008 17:22:05
Odpovědět s citací
ještě,že si to budu stříkat do pusy!Z druhé strany-nevím,nevím


čtv 13. lis 2008 19:09:20
Odpovědět s citací
Já tedy nevím, nepatřím zatím mezi lidi s titulem:-)), ale není mi to moc jasné. Já jsem na různých edukacích slýchávala (včetně Luhačovic, kde to povídali i lidi s hodně titulama!):-))), že zejména lidi, kteří mají větší hypo, že se jim má strčit kostka cukru mezi zuby a dásně. Nebo když piju džus na hypo, má se to trochu poválet v ústech, protože se to rychleji vstřebá než když to hned spolknu. Jestliže se to z úst tedy nevstřebává, proč ce to dělá?
Jinak nechci podkopávat teorii, to ne. Jsem jenom praktik, ne teoretik. Já jen, že v mé puse se to vstřebává a hypo mám i při plném žaludku. Nemám sice patřičné vzdělání, ale 16letou zkušenost a můžu to tvrdit na 100%:-). Na malé hypo dám tzv. dlouhý sacharid a na velké rychlý, to přece nebudu čekat, než se to dostane, kam má:-).
Neberte to jako provokaci, ale opravdu mě to zajímá. Protože pan profesor Lebl mi toto také tvrdil a podle mě je VÉLIKÝ odborník:-). Díky, Justýna


čtv 13. lis 2008 19:12:58
Odpovědět s citací
Justýno, s tou kostkou cukru mně to naprosto moc jasné. Kostka cukru je sacharóza a ta se přes sliznice (jako všechny disacharidy) nevstřebává. (I kdyby se vstřebala, do metabolismu by se stejně zapojit nemohla.) Enzymy štěpící sacharózu v ústech nejsou a neenzymatická hydrolýza tam neprobíhá - ta probíhá až v kyselém prostředí žaludku. Fakt ti pomáhá na hypo držet kostku cukru v puse a nepolykat? Nebo spíš sladká chuť provokuje zvýšenou produkci slin, které cukr rozpustí, spláchnou do trávicího ústrojí a tam už probíhá hydrolýza, enzymatické štěpení a vstřebávání monosacharidů?
Pokud si dcera bere kostku cukru na hypo, tak zásadně zapíjí, aby se to rychle rozpustilo a spláchlo.
Džus je z ovoce a ovoce obsahuje volnou glukózu, takže pokud se může vstřebávat v puse - což asi teda může - tak klidně i z džusu. To ale zase nemá nic společného s žádným štěpením sacharidů v puse, o kterém psala chobotnice.


čtv 13. lis 2008 19:28:33
Odpovědět s citací
Přepsala jsem se v první větě - ale snad srozumitelně: není mně jasné, jak by se mohla sacharóza (kostkový cukr) v puse vstřebávat.
Pro jistotu ještě doplním 2 slovíčka: ......tam už probíhá hydrolýza a/nebo enzymatické štěpení složených cukrů a vstřebávání monosacharidů.


čtv 13. lis 2008 19:32:37
Odpovědět s citací
Luboši, o glukózových čípkách do konečníku se tady myslím kdysi psalo.... ten sprej bude jistě společensky únosnější:-)))


čtv 13. lis 2008 19:34:48
Odpovědět s citací
No, kostka cukru by měla působit stejně jako glukobonbon od Medatronu, ne? Ten si vždy dám mezi jazyk a dásně či zuby a dásně a opravdu mi pomáhá. Je to diskrétní a při přednášce k nezaplacení, tuhle jsem neměla a musela jsem se při cvíkách cpát tím, co bylo - pouze vánočka...Vím,že si vyučující pomyslela, že nedostanu doma najíst.
Matně si vzpomínám, že jsme si říkali ve škole něco o ptyalinu,...ale to už je dlouho a nejsem si jistá.
Já nevím, že by sem pan profesor Lebl zavítal, to asi nehrozí, tak leda jestli poví něco naše paní doktorka a nebo Hanina. Možná i Martnea by poradila, přece jen je to docela chemické:-)... já nevím, pořád mi přijde, že teorie je jedna věc a praxe druhá, pro život je ale v mém případě lepší to druhé:-)))


čtv 13. lis 2008 19:41:35
Odpovědět s citací
a kde je to o těch čípkách? Jsem to nenašla...:-(( Díky!:-)


čtv 13. lis 2008 19:42:15
Odpovědět s citací
Tý jo, ještě jsem šla pro kartičku, kde se píše, že jsem diabetik - je tam, že se mi event.má podat 3-5kostek cukru... Já nevím. Má studia se chemie, biologie a podobných věd nedotýkají:-)


čtv 13. lis 2008 19:47:50
Odpovědět s citací
V bonbonech od Medatronu je skutečně glukóza, kdežto kostkový cukr je sacharóza... z hlediska vstřebávání přes sliznice diametrální rozdíl.
(Ach jo, to je podobné, jako když zde někteří přispěvatelé pátrali po cukru v nápojích oslazených normálním řepným cukrem Diaphanem....)

Ptyalin je jiný název pro slinnou amylázu. Jak už jsem psala, štěpí škroby na maltózu, což je taky nevstřebatelný disacharid (podobně jako saharóza). Snad mohou ze škrobu v puse vznikat stopová množství volné glukózy, ale rozhodně ne tolik, aby vstřebáním z pusy zahnala hypo...

Po diskusi o čípkách se podívám....


čtv 13. lis 2008 19:53:28
Odpovědět s citací
Je to v sekci "O všem ostatním", vlákno "náhrada glukagonu"


čtv 13. lis 2008 19:57:20
Odpovědět s citací
Justýno, jistěže si diabetici proti hypu berou kostkový cukr nebo nápoje jím slazené. Dcera taky. Ovšem pochybuji, že by se jí z toho vyrobila a vstřebala glukóza v puse. O tom se tady celou dobu dohadujeme, ne?
Kdyby takto fungoval kostkový cukr, tak by asi bylo zbytečné vyrábět glukózové bonbóny, gely a spreje.


čtv 13. lis 2008 19:59:55
Odpovědět s citací
já tady opíšu,jaké má ten sprej složení.Píšu to v cizím jazyku,anžto bych to všechno správně nepřeložil,ale snad to neva,chytří lidé si to určitě přeloží.Tak tedy:Water,Glucose,Glycerin,Sodium Glycocholate,Sodium Lauryl Sulfate,Sodium Benzoate(preservative-?!)Artifical Flavors.
Zatím jsem to nepoužil,hypošky se mi vyhýbají-už začínám z toho být lehce nervózní.Snad v životě jsem neměl tak hezkou a vyváženou glymču!


čtv 13. lis 2008 21:35:49

Registrován: úte 09. říj 2012 20:28:05
Příspěvky: 1767
Bydliště: Nová Dubnica
Jméno: laco
Odpovědět s citací
Cukor sa dáva medzi líce a ďasno v prípade, že diabetik je v ťažkej hypo a nespolupracuje. Tu sa cukor rozpustí a nehrozí riziko pridusenia.
V prípade ťažkých hypo pacient nie je schopný prehĺtať, tak táto varianta sa používala do príchodu rýchlej pomoci.
V detstve som to niekoľkokrát zažil, dnes je na ťažké stavy k dispozícii komfortnejší glukagón.
laco

_________________
DM1 10/1973; IP Paradigm VEO


pát 14. lis 2008 6:03:05
Profil
Odpovědět s citací
Jsem si témeř jistá, že cukr (běžný cukr, tj. sacharóza) působí i u těžkých hypoglykemií až po svém spláchnutí slinami do trávicího ústrojí. Protože a) v ústech neexistuje způsob, kterým by se rozložil na své podjednotky glukózu a fruktózu, b) kdyby se vstřebal v původní podobě, tj. jako disacharid, nemohl by se zapojit do metabolismu - metabolické dráhy "berou" pouze monosacharidy.

Luboši, preservative v tomto významu je konzervační látka (benzoát sodný), artificial flavours jsou umělé vůně, water = voda a ostatní chemické názvosloví je stejné v angličtině i v češtině. Podle toho, co píšeš o účincích spreje, je to možná takové šamanské kouzlo, ne? :-)


pát 14. lis 2008 9:25:36
Odpovědět s citací
Pavli,chtěl jsem to tu jenom trochu odlehčit,já tomu složení rozumím.
Právě proto,jestli to není šamanské kouzlo,slouží ty opičárny,které budem dělat.Ale jak na potvoru mám teď takové krásné glymči,jako snad nikdy!


pát 14. lis 2008 9:33:20
Odpovědět s citací
Luboši, tak promiň, už přestávám rozlišovat, co je myšlené vážně a co ze srandy (například že kostka cukru by měla působit stejně jako glukobonbon od Medatronu bych považovala spíš za druhý případ...)

Glymče máš hezké protože stačí ten sprej nosit v kapse - v tom je jeho šamanské kouzlo, chápeš? :-)


pát 14. lis 2008 11:46:51
Odpovědět s citací
Pokud má Pavla v posledním příspěvku pravdu, prosím o zaslání třeba i téměř prázdné lahvičky spreje :-))))
I když synek by asi nebyl rád, ten si hypošky vždycky užije, třeba dnes při 3,6 - 1ks kinderčokoládičky + maricpánový brambůrek. To ho o to asi nemůžu ochudit.....


pát 14. lis 2008 12:21:31

Registrován: úte 09. říj 2012 20:28:06
Příspěvky: 603
Odpovědět s citací
Já měla dojem, že cukr se vstřebává už z úst - pokud ne, bylo by to super v tom, že bych dceři mohla dát mlsku do pusy, ať si ji požmoulá na chuťových buňkách a pak vyplivne. M.


pát 14. lis 2008 19:30:04
Profil
Odpovědět s citací
Tak abychom již déle netápali:-)

http://www.profmartinik.cz/wp-content/soubory/fyziologie-traveni-a-vstrebavani.pdf

případně i jako leporelo:-)

http://is.muni.cz/elportal/estud/fsps/js06/t031/Fyziologie_traveni_a_vstrebavani_nove.ppt


pát 14. lis 2008 20:53:44
Odpovědět s citací
tak s těma krásnýma glymčama jsem to asi zakřikl.Dneska jsem už vyzkoušel spray i gel.Měl jsem vždy 3,5 když jsem si to vzal
čas glymča-spray glymča-gel
0,0 3,5 3,5
+5min 3,3 ----
+10 3,8 3,8
+15 5,2 4,4
+20 --- 4,8
+25 4,1 6,7
+65 --- 7,4

toho spraye bylo 10gS,ale hodně jsem ho vyslintal z pusy-asi budu muset zaklánět hlavu,kolem 20min se účinek zlomil a šlo to zas dolů.Gelu je asi 13gS,je hnusně sladký,ale šlo to po něm pořád nahoru.
To jsou zatím mé první zkušenosti-závěr se z toho určitě nedá dělat


pát 14. lis 2008 21:23:00
Odpovědět s citací
Mirko, při tom požmoulání bych se obávala, že Janička spolyká sliny s rozpuštěným cukrem - pořád si myslím, že je to hlavní mechanismus působení běžného cukru při hypu...

I kdyby se sacharóza vstřebávala (odkudkoliv) přímo do krve - co by se tam s ní dělo dál? Jak by se dostala do buněk, aby mohla být využívána jako zdroj energie? Taky pomocí inzulínu? Nebo "klíč" nepotřebuje a může být v buňkách využívána nezávisle na inzulínu? V tom případě by asi diabetici nebyli diabetiky... Je v buňkách enzym, který může sacharózu štěpit?

Fakt mě to docela vrtá hlavou, protože ta kostka cukru pod jazyk na hypo je takový evergreen...


pát 14. lis 2008 21:24:35
Odpovědět s citací
myslím si,že dávání kostky cukru pod jazyk vzniklo v prehistorii diabetu a dodnes se to traduje.Je jasné,že člověk sliní a ty sladké sliny tečou jícnem do žaludku.
Ostatně,GI je "založen" na tom,že se různé potraviny štěpí na jednoduché cukry postupně v trávicím traktu-čím vyšší GI,tím se později potravina rozkládá,ne?Je to tak nějak,biochemičko?


pát 14. lis 2008 21:41:22
Odpovědět s citací
Čím vyšší GI, tím se sacharidy z potravy štěpí rychleji, ale tak nějak:-)

Ad vstřebávání: v Abecedě diabetu (Lebl) je v kapitole o léčení hypoglykemie zmínka o vstřebávání cukrů ze střeva..... (Nicméně Luboši, buď tak hodný a při vyhodnocování sprejového pokusu se zeptej, zda se glukóza měla vstřebávat už v ústech.)

Ad štěpení: zájemcům o trávicí pochody v ústech doporučuju zopakovat tento pokus: Diaphan strčit do pusy (nebo na něj plivnout, je tam trocha nezdravých chemikálií), aby se vyloučila přítomnost glukózy po nějakém předchozím jídle (např. ovoci). Strčit do pusy kostku cukru, několik minut žužlat, testovat sliny Diaphanem. Strčit do pusy rohlík nebo chleba, několik minut žužlat, testovat sliny Diaphanem. Pro získání pozitivního výsledku si trošku cucnout Coly (obsahuje volnou glukózu, o čemž se lze předem přesvědčit Diaphanem), testovat sliny Diaphanem.

Možná by nebylo na škodu podobně blbnout na edukacích, aby ty edukace k něčemu byly.....


sob 15. lis 2008 9:28:31
Odpovědět s citací
jo,máš pravdu,čím vyšší GI,tím rychlejší sacharidy-nějak jsem už včera večer blbl


sob 15. lis 2008 10:01:57

Registrován: úte 09. říj 2012 20:28:05
Příspěvky: 1767
Bydliště: Nová Dubnica
Jméno: laco
Odpovědět s citací
Blee, čo to máš za nápady ? :o

_________________
DM1 10/1973; IP Paradigm VEO


sob 15. lis 2008 19:30:20
Profil
Odpovědět s citací
přesně, jinak ty edukace vůbec k ničemu nejsou, prostě úplná ztráta času a energie!


sob 15. lis 2008 20:06:51
Odpovědět s citací
No, my jsme se na edukacích (povinných, aby dceru pustili z nemocnice) skutečně dozvěděli řadu nesmyslů, a jak vidím, nejsme sami.

Řešení hypoglykémie je IMHO dost závažná věc, může na tom záviset lidský život. Přesto nám bylo řeceno, že v ústech se nevstřebává žádný cukr, ani glukóza, jiným zase, že se tam vstřebává i běžný cukr - sacharóza, nebo snad dokonce štěpné produkty škrobu... Pravda bude přitom asi někde uprostřed - že se vstřebávají monosacharidy, viz ten glukózový sprej. Mně to připadá docela důležité vědět.


sob 15. lis 2008 20:33:29
Odpovědět s citací
já si myslím toto:když je diabetik v bezvědomí a není k dispozici glukokit,než přifrčí rychlá,tak kostka cukru za škraň nemůže uškodit-ať je názor na vstřebávání jakýkoliv,za prvé něco se může dostat jícnem do žaludku a začít se třeba rozkládat,ale hlavně to má psychický vliv na zachránce-že přece udělal správnou věc a přestane jančit.
o rozkladu cukrů,škrobů ap. přece zachránce nepřemýšlí-zavolá rychlou a pak se klepe,aby to dobře dopadlo!Tak je aspoň přesvědčen,že ano.


ned 16. lis 2008 19:01:22
Odpovědět s citací
Já mám taky kartičku, kde píší o cukru. Dokonce i v lázních, kam jsem leta jezdil (za své), mi to tvrdili, hlupáci. Na edukace jsem jinak nechodil, vidim, že žádná škoda. Koncovka by měla jít učit nejdřív zdravotnický personál, ať do nováčků nevkládaj debility.
Já si teda takovou koncovku představit dokážu - jak třeba její chudák holka má hypo a koncovka to všechno nejdřív promyslí co jak bude reagovat, to je prostě profi deformace, čili je to normální.


ned 16. lis 2008 20:18:52
Odpovědět s citací
Co ti tvrdili, debile? Že se sacharóza štěpí v v puse? Nebo že se tam nerozštěpená vstřebává? Nebo že trvá několik hodin, než se spolykané sliny dostanou do dvanáctníku?
Dovolila jsem se zeptat Luboše, jestli se v puse vstřebává glukóza - protože to opravdu nevím - a vida, co se spustilo za povyk.
O mého "chudáka" holku se nestarej, já se taky nestarám o to, jak kdo řeší hypo. Jen mě zajímá mechanismus. Jinak ať si klidně strká každý kostku cukru třeba za ucho, když mu to poradili na edukacích a když mu to pomáhá. To je mně docela jedno.


pon 17. lis 2008 9:03:21
Odpovědět s citací
Teda obvykle mi taky připadá opravdu zajímavé, jak věci fungují, ale v tomhle případě se musí těch, co propagují cukr pod jazyk zastat. Přesně jak píše Luboš, v případě bezvědomí a když zachránce nemá k dispozici Glukagon, tak to může trochu pomoct, protože něco se do žaludku dostane a vstřebá. Mně teda vadí hodně pověr okolo diabetu, ale tohle mi opravdu nepřipadá jako nesmysl. Navíc je docela pravděpodobné, že diabetik upadne do bezvědomí někde, kde Glukagon nebude k dispozici, kdežto cukr bývá k dispozici mnohem spíš.


pon 17. lis 2008 11:38:29
Odpovědět s citací
No, a o čem se teda bavíme - o vstřebávání nebo o trávení? A do krve se dostane sacharóza i bez inzulinu, ne? Jak by jinak vzniklo hyper?
Odborníků tu je dost, třeba někdo různé teorie potvrdí/vyvrátí:)


pon 17. lis 2008 11:42:05
Odpovědět s citací
Bavíme se o obojím. Chobotnice totiž nadhodila něco o tom, že již v ústech začíná štěpení sacharidů (týká se ovšem jen škrobu, který se hypo moc nehodí). Přečti si její příspěvek z 13. 11. 2008 14:27 Taky došla selským rozumem k tomu, že tekutiny z úst se dostanou do střeva až za několik hodin....
Prosím tě, můžeš mi najít nějaký odkaz nebo cokoliv o tom, že se sacharóza vstřebává (odkudkoliv - ústa, střevo....) do krve? (Samozřejmě že při vstřebávání monosacharidů nehraje žádnou roli inzulín, ale sacharóza není monosacharid.)
A hlavně, že takto vstřebaná sacharóza způsobuje hyper? Tahle zajímavá teorie se tady totiž dosud neobjevila. Taky se těším, až ti ji nějaký odborník potvrdí:-))))


pon 17. lis 2008 12:56:09
Odpovědět s citací
Lído, já ale kostku cukru pod jazyk nijak neodsuzuju... už jsem psala dřív něco o tom, jak si myslím, že působí....
Jenom mně zarazilo, že když jsem se ptala na vstřebávání glukózy, spustila se celá lavina nesmyslů o vstřebávání kostky cukru (tj. sacharózy)....


pon 17. lis 2008 13:02:36
Odpovědět s citací
Debile, a když už budeš v tom hledání odkazů, zkus taky něco, co by odpovědělo na mé otázky z 14. 11. 2008 21:24
Opravdu bych si v tom ráda udělala jasno - děkuji.
Samozřejmě odpovídat může kdokoliv.... (včetně otázky, jak způsobuje vstřebaná sacharóza hyper)
:-)


pon 17. lis 2008 13:12:33
Odpovědět s citací
ok;-)


pon 17. lis 2008 14:03:56
Odpovědět s citací
Tak se těším (ale prosím ne Wikipedii - tam můžu napsat klidně i já své zmatečné názory) nebo edukace:-)


pon 17. lis 2008 14:26:20
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 130 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software
Český překlad – phpBB.cz