Plantur21




Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 130 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Glucose Rapid Spray 
Autor Zpráva
Odpovědět s citací
Dobrý den, sleduji tuto diskusi a nestačím se divit. Pravdou je ta, že majoritní část trávení a vstřebávání sacharidů probíhá ve střevě. Glukosa se v omezeném množství z dutiny ústní vstřebává, stejně tak se domnívám, že v případě sacharosy, pokud je ponechána k rozpuštění v ústech, není to zcela zbytečné, malé množství volné glukosy vzniknout může a k zajištění saturace mozku sacharidy snad postačuje.Záleží také na tom, jak dlouho je v dutině ústní ponechána- nejlépe pod jazykem rozpustit, je tu bohaté krevní zásobení...pokud polknu, zhltnu, moc se mi toho nevstřebá, to je snad jasné. Kdyby trávení probíhalo výhradně až ve střevě, i v případě zcela prázdného žaludku se do střeva voda! dostane průměrně za 15min, k tomu přičíst trávení a vstřebání a dříve než za 25-30min bychom nemohli čekat úlevu. Resp. i přes podávání potravy by se glykémie dále snižovala a člověk by mohl upadnout do bezvědomí. Myslím, že každý je pánem svého oboru, i na patologii máme každý svoji část, ten kdo odečítá biopsie střeva, nehodnotí biopsie ledvin apod., takže není ani chemie jako chemie ( lékařská biochemie se liší od biochemie bakterií či molekulární biologie, která je experimentálně též jinak využitelná než v klinické medicíně nebo chemie životního prostředí)...
S pozdravem dr. Exitus


pon 17. lis 2008 15:46:51
Odpovědět s citací
Kostka cukru má 4 g sacharidů, tj. cca 0,3 vj. Kolik myslíš, že se z ní může v ústech uvolnit glukózy (vzhledem k tomu, že navíc ještě vzniká v poměru 1:1 s fruktózou) a jakým způsobem? Enzymaticky (jakým enzymem), neenzymaticky?
Jak jsem psala, Diaphanem to množství detekovatelné není....
Jinak dík za informaci, že se glukóza v ústech vstřebává, nepřímo to sice vyplývá z výroby glukózových sprejů, gelů a bonbónů, ale v tom jsem si nebyla jistá.
Ad rychlost vzestupu glykémie: takže i po konzumaci např. Coly nebo jiného roztoku glukózy vzroste glykémie až za 30 minut? Resp. pokud vzroste rychleji, je to díky vstřebávání v ústech?
Fakt mě to zajímá - potom by bylo nejlepší na hypo glukózu vůbec nepolykat, nýbrž držet v ústech...


pon 17. lis 2008 16:49:55
Odpovědět s citací
Pro jistotu jsem se dívala ještě do Harpera, Hořejšího, Koštíře a Šantavého (jsou to všechno učebnice LÉKAŘSKÉ chemie a biochemie - a kromě toho, principy jsou v chemii jen jedny....), při nejlepší snaze jsem tam nenašla ohledně trávení sacharidů v ústech nic než výše zmíněnou amylázu (ptyalin).... Neenzymaticky se sacharóza rozkládá jen v kyselém prostředí, což v ústech není...
A pokud jde o vstřebávání glukózy, ve střevech probíhá aktivním transportem, v ústech jak? - jen na základě vyrovnání koncentračního gradientu? Může to efektivně fungovat? ¨
Diaphan detekuje cca 1 mmol/l glukózu, takže netekovatelné množství v ústech by mohlo být cca 2 miligramy....
Takže prosím nějaké zdroje informací, logickou úvahu - nikoliv domněnky....


pon 17. lis 2008 17:35:09
Odpovědět s citací
nevím,jak probíhá vstřebávání glukozy v ústech mne celkem ,jako diabetika,ani nezajímají.Spíš mne zajímá,že po aplikaci spreje mi šla glymča nahoru během 15-ti min. o 1,7mmol/l.
Takže si,proboha,nedokazujte,kdo má pravdu-spíš se zajímejte o to,že se může tady objevit něco,co je skladné,trvanlivé a jako návdavkem to umí řešit i hypošky!


pon 17. lis 2008 18:01:27
Odpovědět s citací
Luboši, souhlasím, že praxe je nejdůležitější - právě proto jsem se na vstřebávání glukózy v ústech ptala.
Odpověď jsem dostala (i když si myslím, že vzhledem k tomu, že ve srovnání s aktivním transportem ve střevě to nebude nic moc - a dr. Exitus detekující cukr v nápojích Diaphanem taky není bůhvíjak důvěryhodný zdroj:-) ) a tak už nebudu zlobit:-)
Pro mě tahle diskuse měla velký význam - množství "diabetických mýtů", kterým zkušení diabetici věří, je ohromující.


pon 17. lis 2008 18:34:02

Registrován: úte 09. říj 2012 20:28:02
Příspěvky: 1241
Odpovědět s citací
Mýtus nemýtus, já jen vím, že mně už kostka cukru v puse uklidní natolik, že jsem schopna zmobilizovat všechny síly a pokračovat ve výkladu nebo i zkoušení.


pon 17. lis 2008 18:56:08
Profil
Odpovědět s citací
Jééééééééééé, pro Pavlu je nejdůležitější praxe! Pavlo, gratuluju:-) to mě těší, si snad z radosti půjdu udělat 10 dřepů na glymču 7,8!
Dr. Exitus si strká diaphan do pusy s kostkou cukru? Nikde jsem to tu nenašel. Pro Pavlu je těžké být důvěryhodný zdroj. Co obdivuju je výdrž koncovky, prostě ani buldozer by ji nepřesvědčil, ať by měl pravdu nebo neměl. Jak červená punčocha!:-D


Darjo, snad nevěříš, že by na Tebe kostka cukru působila!:-D TEORIE některých odborníků (zatím jen jednoho) říká, že né;-) tak asi né, ne?:-)

Pavlo, když jsou dle Tebe všichni tak omýcení, proč s tím něco neuděláš?;-) zkus začít v dia centrech, vyedukovat personál, doktoři by měli radost, pak dál přes ostatní diabetologické ordinace až po lázeňský personál ...

Jako zdroj bych tedy doporučil:
Ledvina, Miroslav - Stoklasová, Alena: Biochemie pro studující medicíny (I. a II. díl), 1. vydání, Praha: Karolinum 2004
ISBN 80-246-0851-0,

Pavlo, jaká je vazba mezi podjednotkami sacharozy?;-)


pon 17. lis 2008 19:13:08
Odpovědět s citací
eště mě napadlo, když je luboš takový králik, zda by nechtěl vycucat 15-20kostek cukru;-)?


pon 17. lis 2008 19:22:41
Odpovědět s citací
jsem sice králík,ale ne debil


pon 17. lis 2008 19:37:31
Odpovědět s citací
no vidíš, já jsem tygr:-)


pon 17. lis 2008 19:40:01
Odpovědět s citací
Debile, několikrát tady v tomto vlákně píšu, že dcera má (ve škole) proti hypu taky kostky cukru. Snad ale není takový zločin ptát se PROČ a JAK, což se tady ovšem zpravidla nedozvídám.
Dr. Exitus si strká Diaphan do pití, jsem však poslední, kdo by mu v tom chtěl bránit.
Ani netoužím někoho vzdělávat či přesvědčovat Už jsem psala, že je mně docela jedno, kdo čemu věří)ú, jen jsme se ptala a ptala a ptala..... Tu knížku si zkusím sehnat. Jinak mě ale moc mrzí, že všechno překrucuješ...


pon 17. lis 2008 19:57:59
Odpovědět s citací
Jen pro zajímavost - co píšou na Wikipedii
"Trvá přibližně 5-10 minut, než se glukóza z přijaté potravy v trávicím traktu vstřebá do krve a projevy hypoglykemie vymizí."
Ale na Wiki bych moc nespoléhala.
Fakt ovšem je, že dceři hypo po vypití Coly taky zmizí cca za 10 minut.
Tak nevím......


pon 17. lis 2008 20:37:24
Odpovědět s citací
Tak jsem běžela hned po ránu podívat se do naší knihovny na Ledvinu-Stoklasovou.
Nenašla jsem v této učebnici bohužel nic o tom, že by z nutričního hlediska byla glukóza (glukobonbony od Medatronu) totéž co sacharóza (kostka cukru).
Pokud jde o trávení v ústech, je tam bohužel zmíněna opět jen slinná amyláza (ptyalin) - nic o novém objevu nějakého dalšího enzymu, který by štěpil v ústech sacharózu.
Ani náznak převratné Debilovy teze o tom, že "do krve se dostane sacharóza i bez inzulinu, ne? Jak by jinak vzniklo hyper?" stavící na hlavu veškeré dosud známé principy diabetu jakož i fungování glukometrů - podivné:-)
Dokonce ani že by glukosaoxidasa z Diaphanu měla být schopná detekovat v nápojích sacharózu anebo že by měl hypokit Glukagen obsahovat glukózu (pamatuješ, Debile?):-)

Nu, na jednu stranu se mně nesmírně ulevilo, že jsem stovkám studentů na seminářích a na cvikách nevykládala bludy - trávení a metabolismus sacharidů bereme dost podrobně a tak by mě mrzelo, kdyby mě něco tak zásadního, co zde bylo uvedeno, uniklo. Na druhou stranu je mi líto, že musím zdejší přispěvatel tak trochu zklamat - i nadále budu tvrdohlavě jak buldozer učit studenty to, co je v učebnicích, a nikoliv co kdo pochytil na edukacích.... Ty učebnice mě totiž přesvědčily tak nějak víc:-)

Nicméně experti, nevzdávejte to a edukujte se dál. Aspoň nebude nuda - je to tady chvílemi ja u Krampola.

P.S. Glukózový sprej, který zkouší Luboš, se dá koupit přes internet na Amazonu. Tak jsem zvědavá, jak celé testování dopadně - případně bychom si ho objednali. Luboši, nenech se odradit a piš o tom spreji, ostatní zaručené informace už budu raději ignorovat.... :-)


úte 18. lis 2008 9:57:48
Odpovědět s citací
Tak já nevím, ale pan profesor Lebl píše následující: Z úst se vstřebávají cukry jen málo. Sacharóza se může částečně štěpit již enzymy z dutiny ústní, ale také jen málo. Tedy málo ale přece:-).
Jestli tomu správně rozumím, kostka cukru v ústech není od věci.

Jinak Pavlo, proč nemůže být sacharóza přijímaná krví bez inzulinu? Když si odpojím pumpu a nic si nedám v bolusu, budu bez inzulinu a když se najím, s největší pravděpodobností naměřím pak hyper a to znamená, že sacharoza v krvi je, ne? Nebo já teda nevím, já beru jen tu praxi:-).


úte 18. lis 2008 14:31:24
Odpovědět s citací
Pavli,nenechám se odradit,myslím si totiž,že to může být fajn věc-a potom-psí štěkot není na měsíci slyšet(nebo tak nějak)


úte 18. lis 2008 15:25:25
Odpovědět s citací
Chobotnice, v krvi je snad glukóza, ne sacharóza. I v praxi:-)


úte 18. lis 2008 15:58:54
Odpovědět s citací
Chobi, opravdu jsem nenašla nikde nic o enzymu štěpícím sacharózu v ústech - ale pokud to někde najdu napsané od autority typu prof. Lebla, mileráda tomu uvěřím. Je to v Abecedě diabetu (nic jiného od něj po ruce nemám)?
Ten štěpící enzym by měla být nějaká sacharasa. Anebo má slinná amyláza slabou sacharasovou aktivitu - běžně se to ale neuvádí. Amylázovou aktivitu (to je schopnost štěpit škrob) má u různých lidí (i zcela zdravých různou) - může se lišit až desetinásobně. Takže snad by to mohlo být i tak, že kdo má nějakou hodně aktivní amylázu, mohla by "z nedostatku jiné zábavy" (když nemá k dispozici nic vhodnějšího, tj. škrob) slabě štěpit i sacharózu. (???)
Škoda, že cvičení, kde jsme slintali a měřili amylázovou aktivitu proběhlo právě před dvěma týdny, další bude až zase v příštím semestru. Ale budu na to myslet a zkusím otestovat sacharasovou aktivitu ve slinách - to není problém. K dispozici máme velmi citlivou metodu stanovení monosacharidů (Somogyiho-Nelsonova - např, pro Martenu, kdyby sem zabloudila) a mohla bych otestovat kolem osmdesáti studentů, takže pokud tato možnost existuje, byl by v tom čert, aby jí žádný z nich nedisponoval:-)

V krvi měříš glukózu, která se tam vstřebala po rozštěpení sacharózy na glukózu a fruktózu.


úte 18. lis 2008 16:00:28
Odpovědět s citací
Ještě pro chobotnici: v souvislosti se štěpením a vstřebáváním sacharidů do krve pusť inzulín z hlavy - ten s tím nemá vůbec nic společného.


úte 18. lis 2008 23:31:09
Odpovědět s citací
Ahoj, no, v krvi se dá naměřit ledacos, zpět k hlavnímu problému. Jelikož si mě pan profesor pamatuje, neb to není tak dlouho, kdy jsem byla v jeho rukách, oslovila jsem ho přímo;-):

Z úst se vstřebávají cukry jen málo. Sacharóza se může částečně štěpit již
enzymy z dutiny ústní, ale také jen málo. Je-li ponechána v dutině ústní, enzymy dutiny ústní (ptyalin, lingvální enzymy) by ji měly částečně naštěpit.
Kostka cukru není zcela ideální - nejrychleji se zvýší glykémie po sladkém roztoku. Proto je na hypo vhodné napít se běžné Coly, běžného džusu, jakéhokoliv pitíčka z krabičky atd.
Srdečně zdraví
Prof. Lebl

Takže asi tak:-)


stř 19. lis 2008 11:45:14
Odpovědět s citací
Jsi moc hodná, že jsi se angažovala a zprostředkovala nám názor prof. Lebla! Jasně, že je to zase vzaté hlavně z praktické stránky - že je sladké pití lepší než kostka cukru, o tom snad není sporu.
Pro ptyalin je vhodným substrátem škrob, pro lingvální enzymy zase lipidy, takže můj názor je, že by sacharózu spíš štěpit neměly - ale vzhledem k tomu, že je význam kostky cukru v puse (nikoliv po spolknutí, rozpuštěné ve slinách nebo zapité vodou) jak vidno skutečně marginální, nemíním se hádat:-)

No a ten zbytek informací z edukací - jako např. co se měří v krvi jako hyper a jak funguje inzulin - je skutečně mimo hlavní téma diskuse:-)


stř 19. lis 2008 12:02:45
Odpovědět s citací
Dneska třeba jsem, zítra třeba nebudu:-)))) ale asi budu, blížej se Vánoce a Ježíšek by mohl být na pozoru:-)


stř 19. lis 2008 12:08:41
Odpovědět s citací
Milá biochemičko Pavlo či Koncovko (to jako, že jsi v koncích?), neboť jsem toužil po objasnění situace, troufnul jsem si oslovit některé odborníky. Dříve se tu diskuse účastnila MUDr. Jana Pecová, kontaktoval jsem tedy ji a doc. MUDr. Kateřinu Kaňkovou, Ph.D. z Ústavu patologické fyziologie brněnské LF, která se intenzivně zabývá studiem diabetu, rozhovor s ní a její přednášku tu před časem zveřejnila Martena, prý je to velká kapacita. Následuje můj dotaz, pak odpověď dr. Pecové a doc. Kaňkové

Dobrý den,
jsem diabetik 1. typu a pravidelně sleduji diskusi na Medatronu. V současné
době se v sekci Diabetes rozpoutala debata o vstřebávání sacharózy. Chtěl
jsem se zeptat, zda se sacharosa alespoň částečně vstřebá z dutiny ústní do krve a má tedy význam užít kostku cukru při hypoglykemii a nechat ji
rozpustit v dutině ústní? Pokud by totiž bylo třeba výhradně až enzymu
střevní sliznice, nemělo by to přece smysl a užití kostky cukru by bylo
obsolentní. Je mi samozřejmě jasné, že glukoza je lepší, ale mně kostka
cukru pomáhá, takže dle mě by to působit mělo. Ale na té diskusi jsem se
setkal s názorem (biochemika), že je to zbytečné, že se vstřebává až ze
střev a zajímalo by mě, jak to tedy je.
Budu Vám velmi vděčen za Vaši odpověď, a přeji Vám vše dobré!

Dobrý večer,
Váš názor je správný, cukr se opravdu vstřebává i (už) v dutině ústní,
slinné žlázy vyplavují stejné enzymy jako střevo potřebné ke štěpení cukru.
V edukačních manuálech pro pacienty a rodinné příslušníky se lze dočíst, že
např v případě těžké hypoglykémie je žádoucí pacientovi mezi tvář a zuby
zasunout kostku cuku nebo potřít sliznice úst cukrovou kaší (obzvlášť v
případě, že sliznice úst je suchá, dehydratace).
Samozřejmě, ale jaksi "větší sílu účinku" má vstřebávání cukru v žaludku, už
jen proto, že kapacitně velká plocha žaludku zvládne přijmout naráz víc
sacharidů, než malá ústa.
S pozdravem
dr.Jana Pecová

Dobry den,
ve slinach je slinna amylaza (stepi polysacharidy), takze teoreticky
neucinkuje na sacharozu, ale !!! nejsem biochemik, nicmene si dost dobře
dovedu predstavit, ze a) enzym muze mit castecnou (sice malou ale v
situaci hypoglyko dostacujici) afinitu i k disacharidum a tudiz je stepit,
b) i pri rozpusteni v ustech cast slin polknete a dostane se tudiz k
strevnim disacharidazam, c) v obyc. komercne dostupnem cukru je primes
monosacharidu (vc. glukozy) a tudiz ucinkuje prisl. zpusobem. Za hl. dukaz
povazuji to, ze to ucinkuje ve Vasem pripade (a nedomnivam ze, ze je
to placebo efekt, jakkoliv je dulezity).
Pokud jsem Vam trosku pomohla tesi me to, jinak dekuji za dotaz - je
super, ze se o veci aktivne zajimate a preji hezky den
KK

Takže co na to říkáš? Také jsou hloupí, jak podle Tebe někteří z nás??? V podobném duchu hovořil i dr. Exitus, ten je také hloupý? Nikdo tu netvrdil, že je vstřebání v dutině ústní naprosto esenciální, ale Tys ho zcela vylučovala! V knize, kterou jsem doporučil, to není napsáno černé na bílém, ale myslím, že člověk s biochemickým vzděláním by to mohl pochopit (ve starších diskuzích jsem četl, že tuto knihu má v oblibě i Hanina- ta je také hloupá??). Dosud jsi mi neodpověděla, jaká vazba je mezi podjednotkami sacharosy!?

Protože prvně jsi měla pochybnosti, zda se vstřebává glukosa ze sliznic, máš tu odpověď prof. MUDr. Alexandry Jirkovské, CSc. z IKEM Praha:
Cukr se vstřebává i z ústní sliznice, dokonce existují speciální glukózové
spraye na hypoglykémii, nevím ale, kdo je vyrábí.
S pozdravem Prof. MUDr. Alexandra Jirkovská, CSc.

Takže, milá Pavlo, buď budeš muset edukovat i dosud uznávané kapacity nebo prostě přijmout fakt, že ne vždy máš pravdu!:-)

Joj, to jsem se rozepsal.... ale aspoň teď všici vějó jak to je;-)


stř 19. lis 2008 17:03:35
Odpovědět s citací
Debile, stejně jako v případě chobotnice oceňuji tvé angažmá.

Vezmu to od konce:

ad dr. Jirkovská - na vstřebávání glukózy jsem se původně někde docela na začátku vlákna ptala, to co ona píše postupně vyplynulo ze souvislostí, nejsem s tím nijak v rozporu.

ad dr. Kaňková:
ad a) na rozdíl od něj/ní si štěpení glykosidické vazby mezi glukózou a fruktózou (to je ta vazba, na kterou se ptáš) pomocí slinné amylázy moc představit nedovedu. Ve škrobu jsou sice také glykosidické vazby, ale mezi samými glukózovými podjednotkami, molekula škrobu je spirálovitě stočená (jak u amylózy, tak u amylopektinu), amyláza je pro škrob dost specifická (enzym s vyhraněnou substrátovou specifitou) - aktivní místo přizpůsobené právě škrobu, nikoliv disacharidům. Nicméně tuto představu (jako KK) má i prof. Lebl, striktně si již nepatrnou afinitu amylázy ke sacharóze vylučovat tedy netroufám :-), leč detekovat se mi ji nepodařilo (o tom napíšu další příspěvek).
ad b) to je to, co od začátku tvrdím o účincích kostky cukru, TAKTO TO CELÉ NA 99.99 % FUNGUJE
ad c) hned jak přijdu domů, rozpustím kostku cukru ve vodě a pokusím se glukózu detekovat Diaphanem i glukometrem, dám vědět, jak to dopadlo.

ad dr. Pecová
Je mi líto, ale ta je zcela mimo. V ústní dutině opravdu nejsou tytéž enzymy jako ve střevě, ani náhodou - to by to tam vypadalo :-) (viz kterákoliv učebnice nejen biochemie, ale i fyziologie a nevímčehoještě). Ohledně "síly účinku vstřebávání" si asi zřejmě spletla žaludek a střevo:-( Ve střevě navíc existuje AKTIVNÍ TRANSPORT glukózy do krve, který na jiných sliznicích chybí, o tom se ani ona, ani nikdo jiný nezmínil...
Paní dr. Pecovou si ještě odtud z fóra pamatuju, její odbornost jako diabetoložky nijak nechci zpochybňovat, ale tohle co napsala opravdu NE.
(Naše diabetoložka zase neuznává GI, ale o tom třeba jindy. Zkrátka ta profesní orientace je zaměřená trochu jinak a obráží se to možná i v edukačních materiálech.) Proti praktikám s kostkou cukru nebo cukrovou kaší nic nenamítám, jde o to spláchnutí cukru dále do trávicího ústrojí slinami, ale to už se asi popadesáte opakuju...

Ještě ad "hloupost" - poněkud mně ten výraz podsouváš, ale budiž. U dr. Exita mě nemile překvapily jeho detekční metody sacharidů v nápojích - nebyl to sice Diaphan, ale glukometr - princip je však u obou stejný (glukosaoxidasová reakce), akorát že glukometr mu leze víc do peněz :-) a o mnoho citlivější než Diaphan není (jen přesnější). Ovšem sacharózu, kterou mohou být nápoje oslazeny, mu nenajdou. Ani maltózu v pivu, ani laktózu v mléku, ani sacharózu a fruktózu ve víně (o těch byla v sekci O všem ostatním, vlákno "které info OK" nebo tak nějak založené Penelopou) původně byla. (Jinak nevím co všchno pije:-) ) Rozhodně si o dr. Exitovi nemyslím, že je hloupý - to by nemohl vystudovat medicínu. (Totéž platí i pro jiné lékaře, a nejen lékaře.) Ovšem moji důvěru jako odborník či "zdroj" přes sacharidy poněkud ztratil. Přece jenom - je to lékař, nebo skorolékař, a k tomu ještě diabetik - tak bych tento lapsus nečekala.

Dále bych tě ještě upřesnila ohledně mého názoru na vstřebávání sacharidů v ústech - například glukózu jsem vůbec nevylučovala, zkus si najít můj první příspěvek, od kterého se tohle všechno rozvinulo. Jen jsem se ptala. A co není napsáno černé na bílém - víš, to si může každý domýšlet všelijak různě.

Edukovat nikoho nehodlám, kapacity už vůbec ne, ty mívají svou pravdu:-)
Nicméně zkus si doplnit znalosti o "A do krve se dostane sacharóza i bez inzulinu, ne? Jak by jinak vzniklo hyper?" - to co jsi napsal, je opravdu velká hloupost, sorry.

Uff, doufám, že jsem nezapomněla reagovat na nic z tvého příspěvku ani neudělala žádný překlep, který by činil můj text nesrozumitelným...


stř 19. lis 2008 18:41:18
Odpovědět s citací
wau, dík za odpově´d. Četl jsem tu od marteny, že sacharoza je neredukující cukr... nebo to taky ne-e?:-) a ve vodě není stejný prostředí jako v puse, ne?:-)


stř 19. lis 2008 18:51:33

Registrován: úte 09. říj 2012 20:28:02
Příspěvky: 1395
Odpovědět s citací
Vaše starosti bych opravdu chtěla mít !!!!!
Na čtení tohoto fóra aby si člověk koupil odborné knihy a slovníky, aby se aspoň trochu vyznal v tom, o čem je řeč. Viz tot a jiná vlákna Pavla B., Martena, Hanina atd, atd.
Je mi z vás smutno, jak se dohadujete o tom, kdo má pravdu a kdo ne. Předhazujete se v odborných výrazech, ve vědomostech.
Sorry, ale je to hnus.


stř 19. lis 2008 19:07:09
Profil
Odpovědět s citací
Takže ještě k tmu rozsahu či míře či stupni štěpení sacharózy v ústech - ať už slinnou amylázou nebo čímkoliv jiným (osobně bych čekala nejspíš neenzymový rozklad, ale na tom nezáleží).

Diaphan slabě zezelená při koncentraci glukózy v roztoku cca 1 mmol/l (viz stupnice - zřetelně zelený první čtvereček indikuje cca 2,5 mmol/l). Když jsem žmoulala kostku cukru v puse, ve slinách jsem žádnou glukózu pomocí Diaphanu nenašla - ale dejme tomu, že tam ta 1 mmol/l koncentrace byla a že jsem jenom špatně viděla:-) Dejme tomu, že jsem měla v puse 10 ml slin, to by odpovídalo látkovému množství 0,01 mmolu glukózy (1 mmol je v litru, takže 0,01 mmolu v 10 ml). Relativní molekulová hmotnost glukózy je 180, to znamená, 1 mol = 180 gramů, 1 milimol = 180 miligramů, 0,01 milimolu = 1,8 miligramu, zaokrouhleme na 2 miligramy.

A teď dávej pozor, jak teorii o štěpení sacharózy v puse fandím: dejme tomu, že jsem se spletla v odhadu (čehokoliv) 100x: z kostky cukru by vzniklo 200 miligramů, tj. 0,2 g glukózy. Myslíš, že to stačí na zažehnání lehčího hypa? nebo dokonce na probrání z bezvědomí způsobeného těžkou hypoglykémií??? Jedna šedesátina výměnné sacharidové jednotky??????

Dejme tomu, že jsem mutant a ostatní v puse takto něco detekují, dejte prosím vědět:-)

Teď to vezmu ještě z jiného konce, odvolám se na prof. Lebla a dr. Kaňkovou - že se sacharóza může v ústech štěpit jen málo, částečně atd. Těžko říct co tyto termíny znamenají - štěpení z 1 %, z 5 %, z 10 %? Budu tomu opět hodně fandit a předpokládat štěpení z 10 % (to je totiž už docela mohutné štěpení, normání průběh řady chemických reakcí). Takže kostka cukru = 4 gramy, rozštěpí se 10 % tj. 0,4 gramy, tj. 400 miligramů. Z těchot 400 miligramů je zhruba polovina fruktózy, která je z hlediska zažehnání hypa bezvýznamná, a 200 miligramů glukózy. A jsme přes všechno fandění tam, kde jsme byli....

Milý Debile, doma ještě proměřím tu glukózu v kostce cukru - ale pozitivní výsledek nepředpokládám, to bych glukózu totiž pravděpodobně našla už ve slinách pomocí Diaphanu.
Jinak se prostě smiř s tím, že jsme existují různí odborníci v různých oborech, do čistě diabetologické specializace bych si lékařům kecat nedovolila, ale stejně tak si nenechám do své specilaizace kecat já, a to ani od autorit z jiných oborů...

Jestli tě ještě napadne něco smysluplného, ráda zodpovím, přestože už mě dost otravuješ:-)


stř 19. lis 2008 19:07:49
Odpovědět s citací
Marteno - omluva, ale nemusíš číst... fakt to nevnucuju...

Debile, až teď čtu tvůj další příspěvek. Co tím chceš proboha zase říct?

a) detekovala jsem glukózu přímo ve slinách, b) vodné prostředí se od toho ústního zase až tak moc neliší, pH je neutrální tam i tam (pH optimum slinné amylázy měříme v praktiku, je v neutrální oblasti, jestli tě to uklidní)... neenzymatický rozklad sacharózy probíhá dost živě v kyselém prostředí, a to v puse není, to by ti nechutnalo:-)

Sacharóza je skutečně neredukující cukr, můžu potvrdit - a co to má prokristovy rány s tím vším společného?????????? Tonoucí se stébla chytá? :-)


stř 19. lis 2008 19:12:08

Registrován: úte 09. říj 2012 20:28:02
Příspěvky: 1241
Odpovědět s citací
Mám radost, že i v exaktních vědách přírodních platí to samé co v pavědách humanitních - co problém, to řada velmi různých názorů.:))


stř 19. lis 2008 19:12:25
Profil
Odpovědět s citací
Teda, stokrát sorry, omluva patří Moně, Martena se doufám bude bavit, jestli se sem někdy dostane:-)


stř 19. lis 2008 19:13:08
Odpovědět s citací
A ještě jedna omluva či upřesnění - detekovala jsem glukózu znamená pokoušela jsme se detekovat, leč marně.. sice to vyplývá z předchozího, ale píšu pro jistotu....

Dětičky, zatím pa - ještě se ozvu (to je varování pro Monu:-) ) :-)


stř 19. lis 2008 19:18:25
Odpovědět s citací
To víte, být skrytým géniem není jednoduché:-D zase jsme s Pavlou o něco výš:-P

Mono, proč to čteš a reaguješ na to, to přece není povinná četba na známky, nie? Je super, že jsou tu i "vědci", jestli tomu nerozumíš, je tu dost lidí, kteří tomu rozumějí a jistě Ti dotazy zodpoví;-)

Snad se sem Martena dostane, proč by taky neměla;-)


stř 19. lis 2008 19:18:57
Odpovědět s citací
Já jsem taky Tvoje dětička,Pavlo;-)?


stř 19. lis 2008 19:27:53
Odpovědět s citací
Vážení,původní téma bylo,pokud se nepletu,glukozový sprej proti hypům a ne kde se štěpí a co štěpí cukr ,škroby ap.Znovu opakuji,že mně osobně jsou takovéto rozhořčené boje severovýchodním větrem!
Jde tady přece o prostředek,a znovu se opakuju,který člověka vytáhne z hypa a ten s sebou nebude muset tahat cukr,oplatky,müsli,pitíčka,kolu ap.,což každému diabetikovi ztrpčuje život-ne ty plamenné řeči,kde se co vstřebává-to ho ani nezajímá.Vraťte se na zem!!!


stř 19. lis 2008 20:37:56
Odpovědět s citací
Luboši, tak já už jenom splním slib daný Debilovi, týká se glukózy obsažené jako příměs v kostkovém cukru (takže snad trochu k tématu):

Rozpustila jsem a) kostku cukru 4 g v 10 ml vody, b) krystalový cukr 5 g v 10 ml vody. V obou případech Diaphan negativní, koncentrace glukózy glukometrem neměřitelná. Takže tak.... (Dobrovolnící mohou zkoušet cukr od jiných firem, třeba tam něco bude....)

Abych získala také nějaké pozitivní výsledky, měřila jsem

ledový čaj Albert, deklarovaný obsah cukru 1 g/100 ml, Diaphan slabě zelený, obsah glukózy naměřený glukometrem 1,6 mmol/l (což odpovídá asi 30 mg glukózy/100 ml, zbytek jsou jiné cukry)

Colu, deklarovaný obsah cukru 10,6 g/100 ml, Diaphan zelený na 4. políčko, obsah glukózy naměřený glukometrem HI

Debile, to víš že jsi taky takové moje dětičko... grrrrrr... :-)


stř 19. lis 2008 21:31:29
Odpovědět s citací
občas si říkám:Herodes-to byl král!


stř 19. lis 2008 21:40:44
Odpovědět s citací
Mi to přišlo zajímavé, kdybyste chtěli někdy rozebírat - co já vím - modální slovesa v AJ, tak bych možná byla v obraze víc :-) ale i tak mě to bavilo, ráda se něco dovídám...


čtv 20. lis 2008 8:21:14
Odpovědět s citací
zajímavé to určitě bylo,ale moc to s původním tématem neladilo.
Jako diabetika v hypošce mne určitě nezajímá,jak co a kde působí,ale spíš to c o mne z toho vytáhne-ne?


čtv 20. lis 2008 8:37:07
Odpovědět s citací
Mně to taky připadá zajímavé a ledaco jsem se tu dozvěděla. Vůbec nechápu, proč někomu vadí, že se tu docela odborně hádají Pavla s Debilem. Není povinné číst všechna vlákna.

Darjo, ale v těch exaktních vědách se nakonec musí dojít k přesnému výsledku:-)

Marki, zlepšit si vědomosti modálních sloves v AJ by se mi taky hodilo. Klidně o tom začni:-)


čtv 20. lis 2008 8:43:08
Odpovědět s citací
Luboši, sampzřejmě že se KAŽDÝ nemusí zajímat o podstatu věcí. Pokud jde o zahnání hypa, jak vidíš, nezajímá to dost často ani doktory - taky k tomu mívají spíš takový ten praktický přístup "hlavně že vám to pomáhá". Vůbec to nekritizuju, většinou je v praxi tento přístup docela dostačující a oběma stranám vyhovující.
Ale kdyby se o podstatu věci nezajímal NIKDO, tak bychom ještě bydleli na stromech.


čtv 20. lis 2008 8:56:43
Odpovědět s citací
Zajímavé je, že některým lidem vadí i když se o podstatu věcí zabývá NĚKDO.


čtv 20. lis 2008 9:09:46
Odpovědět s citací
Pavlo,Lído-vy cukrovku nemáte,takže hypo můžete posoudit pouze ze strany pozorovatele.Neříkám,že pokrok je špatná a zbytečná věc(i když na těch stromech by nám někdy bylo líp).Opakuji,snad už posté(nadsázka!),že výchozím problémem byl nový přípravek na hypoglykemie a ne to kde,co a jak se štěpí!Při hypu je velmi důležité vědět t o m i p o m ů ž e, a ne n a j a k -é m p r i n c i p u m i t o p o m ů ž e !To je vše.A je jedno,jestli o tom diskutuje Pavel nebo Šavel.


čtv 20. lis 2008 9:37:55
Odpovědět s citací
To je ale problém, který je tu skoro pravidelně i u jiných témat. Jak se diskuse vyvíjí, tak se dostane jinam než původně začala. Tady se teď řeší dvě různé (skoro nezávislé) věci.
1. Jak řešit hypo?
2. Jak to vlastně funguje?
První otázku by měl umět řešit každý diabetik i jeho blízcí. Druhá je jen pro zájemce, ale když už se o něčem takovém mluví, tak by se o tom mělo mluvit co nejpřesněji a neargumentovat tím, že je to jedno. Pro tuhle otázku není.

PS. Máš pravdu, cukrovku nemám, takže pocity při hypu osobně neznám. Dneska už taky hypa svého syna dávno neřeším. Ale prvních pár let jsem rozhodně nebyla při hypu jen pozorovatel, takže praktická řešení myslím znám docela dobře.


čtv 20. lis 2008 9:56:26
Odpovědět s citací
Lído,když jsi musela syna dostávat z hyp,bylo to už před několika lety,že?Věříš tomu,že se dnes už vyskytují nové postupy-jestli ano-můžeš je brát pouze na vědomí,nemáš s nimi žádnou osobní zkušenost,že?
Co se týče toho druhého:v případě hypa se absolutně nezabývám tisícem dalších otázek typu co a jak funguje ap.-mám před sebou jeden jediný leitmotiv-dostat se z toho a přežít!To ti řekne každý diabetik.Sprej má kupř. i tu výhodu,že ho můžeš nastříkat za tvář i diabetikovi v bezvědomí-injekci Hypokitu asi každý nezvládne.Pomocí spreje se vyhneš i obligátně kostce cukru za tvář.Myslím si tedy,že podobné názory do tohoto tématu spíš patří,než odborné disputace uvedené výše,psány mnohdy za tím účelem potupit a udělat blbce z mého oponenta.


čtv 20. lis 2008 11:00:29
Odpovědět s citací
Luboši, co ti vadí? Nikdo tu neřekl, že Glucose Rapid Spray je blbost a že se nemá používat. Ani Pavla ne. Jen se tu rozvinula diskuse, jestli se může vstřebávat už v puse nebo jestli to funguje jinak. Pavla s Debilem se u toho fakt dost hádají a vzali to dost ze široka, ale stejně se tu při tom probralo plno zajímavých věcí. A koho to nebaví, ať to nečte, ne?

Syn měl větší hypo, kdy už začínal být trochu mimo jen asi třikrát v životě. Poslední ale bylo zhruba před rokem a protože jsem byla naštěstí u toho, tak jsem to řešila. Možná by to zvládl sám, ale možná taky už ne. Takže si myslím, že znalosti o hypu se určitě hodí každému, kdo žije ve společné domácnosti s diabetikem. I s dospělým.


čtv 20. lis 2008 11:28:47
Odpovědět s citací
víš,Lído,o GRS z nás neměl nikdo ani tušení.Já jsem se o tom dozvěděl asi 6h před tím,než jsem to tady hodil.Zveřejnil jsem i 1.zkušenosti s ním,porovnání s gelem.Myslím si,že o tom primárním měla být řeč a ne o zástupných problémech(i když zajímavých).Asi si propříště nechám novinky,které budu sám na sobě zkoušet pro sebe.A ještě jednu zkušenost jsem na celém foru udělal:víc chápaví a tolerantní jsou lidé,kteří s diabetem nejsou nijak spojeni-to ze mne nemluví uražená ješitnost,ale hořké zklamání


čtv 20. lis 2008 12:50:48
Odpovědět s citací
Taky jsem neměla o GRS tušení a teď už o něm díky tobě vím. Tvoji původní zprávu ta následující debata přece nijak neznehodnotila. GRS nikdo jiný ještě nevyzkoušel, sám píšeš, že tu ještě není k mání. Tak se tu nemůže rozvinout debata o tom, jak se to lidem na hypo osvědčilo.


čtv 20. lis 2008 13:17:22

Registrován: úte 09. říj 2012 20:28:05
Příspěvky: 1777
Bydliště: Nová Dubnica
Jméno: laco
Odpovědět s citací
Ľudiaáá .......
Nevaďme sa, nestojí to za to. GRS bude fajn vec, som zvedavý ako dopadnú Ľubošove testovačky a kedy sa schváli na trh.

_________________
DM1 10/1973; IP Paradigm VEO


čtv 20. lis 2008 14:15:55
Profil
Odpovědět s citací
Já bych měla zájem o ta modální slovesa v angličtině:-)
Jinak myslím, že jejich hádání je často na úrovni a že to tak, jako to na první pohled může vypadat, nemyslí:-) a rozhodně mi to nevadí, protože pokud se to nepřehání, může to člověka posunout;-)


čtv 20. lis 2008 14:28:55
Odpovědět s citací
:-) pak mi nezbývá než doporučit luxusní webovky od super učitele:
http://www.helpforenglish.cz/ :-))) pěkné počteníčko chobotničko :-)


čtv 20. lis 2008 15:18:34
Odpovědět s citací
Jé Marki, díky za odkaz, hned jsem se tam podívala, vypadá to fajn.


čtv 20. lis 2008 15:29:07
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 130 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software
Český překlad – phpBB.cz