Autor |
Zpráva |
jajinka123
Registrován: úte 09. říj 2012 20:28:13 Příspěvky: 63
|
Zdravím,chtěla bych se zeptat co je pro diabetika lepší,med,normální cukr nebo javorový sirup, Umělá sladidla nejsou asi moc vhodná že jo?Dostala jsem pro dceru Zdravíčko Dia chrom ale vůbec s tím nesladíme,jen jednou jsem to přidala do buchty,
Jinak med máme doma,pravý včelí,máme včelky.
|
úte 18. srp 2009 7:29:14 |
|
 |
Lída
|
Myslím, že umělá sladidla používat můžete, proč byste nemohli? Já používám Kandisin do pečení a Irbis na doslazování třeba na knedlíky nebo do citronády, protože ten se nemá vystavovat vysoké teplotě. Do těsta, kam patří hodně cukru, dávám obvykle cukru jen půlku a doslazuju Kandisinem, abych trochu snížila počet sacharidů. Půlka cukru většinou stačí na to, aby těsto ještě bylo normální a Kandisin to dosladí. Pak si Martin ještě sladidlem sladí kafe. Sladidla se nijak nebojíme, ale používáme je dost málo, čaj Martin nikdy nesladil a třeba do kynutého těsta, na drobenku nebo na štrúdl taky používám cukr.
Z pohledu cukrovky je med, cukr a javorový cukr skoro totéž. Jsou to skoro samé sacharidy. Třeba do čaje bych to v dávala jedině v případě, že potřebujete něco na hypo. Ale třeba chleba s máslem a medem Martin občas při dobré glykémii snídá.
A jak jste na tom letos s medem? My máme taky včely a takhle špatný rok jsme ještě neměli.
|
úte 18. srp 2009 8:04:14 |
|
 |
jajinka123
Registrován: úte 09. říj 2012 20:28:13 Příspěvky: 63
|
Nám říkala dietní sestra v nemocnici at uměla sladidla nepoužíváme,že to není zdravé,s nikým jiným jsem o tom nemluvila takže je proto ani nepoužíváme,
S medem jsme na tom letos stejně,takhle málo ho nikdy nebylo.
|
úte 18. srp 2009 8:21:53 |
|
 |
Lída
|
A čím to ta sestra zdůvodnila? Tyhle pověsti prosakují každou chvíli, zvlášť v různých časopisech, ale nikdy jsem nečetla o žádné seriózní studii, která by něco takového potvrzovala. Já si taky nemyslím, že by se mělo do všeho cpát spousta sladidla, ale občas tím něco přisladit nemůže být nijak výrazně škodlivé. Aspoň ne víc než spousta jiných věcí, které běžně konzumujeme. Takže jestli má dcera chuť třeba na sladké pití, tak ať si to tím Dia chromem klidně přisladí.
|
úte 18. srp 2009 8:32:59 |
|
 |
jajinka123
Registrován: úte 09. říj 2012 20:28:13 Příspěvky: 63
|
Já ani už nevím,prostě říkala že pro děti jsou ty umělý sladidla nevhodný,at prý pije raději hořký a do jídel raději prý normální cukr než ty sladidla,
|
úte 18. srp 2009 8:50:23 |
|
 |
Pavla B.
|
Jak sem trefně kdysi napsala Míťa, těžko mohou umělá sladidla dětem ublížit víc než cukrovka.
|
úte 18. srp 2009 9:00:54 |
|
 |
jajinka123
Registrován: úte 09. říj 2012 20:28:13 Příspěvky: 63
|
Když ono je to těžký,co člověk to jiný názor,ten říká nesladit vůbec,ten zase že sladit normálně,a nebo zase umělá sladidla ano a jiný zase že ne,a pro člověka který je v začátku je to hrozně těžké co je vlastně správně a co ne,a prot se pak ptá všude možně.A je rád za každou radu,jako třeba já.
|
úte 18. srp 2009 9:18:46 |
|
 |
Lída
|
Já jsem měla výhodu, že Martin sladké pití nepil ani před cukrovkou, pil vodu nebo hořký čaj už jako batole. Ne že bych byla takový fanatik, ale jemu sladký čaj nikdy nechutnal. Takže cukrovka mu sebrala akorát džus a kakao, to si teď dává aspoň na hypo. Ale jestli dceři hořký čaj nechutná, tak ať si ho klidně přisladí. Vždyť ten Dia chrom doporučují i časopise Dia život. Prý má navíc snižovat chuť na sladké.
|
úte 18. srp 2009 9:20:18 |
|
 |
vengi
|
Do caju ci kavy by som cukor nedavala. U syna to moc vyleti, je to velmi rychle. Tam radsej sladidlo. Do jedal, kolacov davam cukor so sorbitom. Do kase moze aj trosku granka, sladene vlocky tiez nie su katastrofa. Chystam sa vyskusat steviu, ta ma nulovy glykemicky index. Mozno ju objednat len cez internet, nemaju ju v obchode.
|
úte 18. srp 2009 15:25:32 |
|
 |
Haňour
|
Dia chrom tablety používáme do čaje, a dia chrom sypký do okurkovýho salátu a pod. Klasický cukr započítám - krupičná kaše, buchty....
|
úte 18. srp 2009 20:12:21 |
|
 |
Jája
|
Já bych se těch umělých sladidel taky tak neděsila, pokud to s nima nepřeháníte ... Ale můžete vyzkoušet, přesně jak píše Vengi, tu stévii, je to přirozeně sladká rostlinka, působí taky antibakteriálně takže se vyrábí jako ústní voda ale lidi ji používají jako přírodní sladidlo, které nezvyšuje glykémii...
Koukněte na stránky www.sladkypolibek.com
|
úte 18. srp 2009 21:02:28 |
|
 |
Nici
|

Ahoj, když Nici skoro před 8lety onemocněla,tak nám bylo řečeno, že sladidla ne, že dlouhodobě poškozují ledviny. Tenkrát jsem se zajímala jestli existuje nějaká studie a opravdu byla,pamatuji se, že byla dost seriozní. Bohužel to někdo rozmázl a někdo jiný se postaral aby zmizela, přeci jenom sladidla jsou taky dost velký gigant. Každopádně bych tu nerada někoho balamutila, takže se to pokusím najít a zkopírovat, aby si to mohl každý přečíst a udělat si názor. Jinak osobně se o sladidla vůbec nezajímáme, prostě toho mála sladkýho si dcera v cukrech dovolí sníst, med občas použijem, javorový sirup je vhodný spíš na hypo, naše osobní zkušenost je, že zvedá glykémii dosti rychle... Jo a ještě si vzpomínám, že tam bylo uvedený každodenní množství po dobu 15-20 let, kdy dochází k nějakým negativům z těch sladidel, proto se to prý u starších diabetiků neřeší, ale u dětí nedoporučuje, dle názorů zde, takovou informaci dostala většina rodičů, že sladidla ne, proč ale neříkají těm rodičům proč ne, to nevím... Nekamenujte mě, jen mi nedalo napsat, co vím...
|
sob 22. srp 2009 8:01:51 |
|
 |
maky
|
Když už peču něco sladkého, nebo když máme chuť na sladký oběd, tak dám trošku hnědého cukru a trochu sukralozy "Cukren". Docela jsme s ní spokojeni. A teď ještě máme v každém jídle cuketu :) To je doma radosti :)
|
sob 22. srp 2009 16:09:07 |
|
 |
Mr Hyde
|
Nejlepší varianta je vůbec nesladit, je to pouze otázka zvyku. Pokud už něco musím nutně něco osladit (jídlo, který se bez cukru fakt nedá jíst), tak používám sacharózu (= řepný cukr). Sacharóza je chuťově dobrá, levná a velmi rychle se dá přepočítat na VJ. Takže preferuji raději s mírou osladit pokrm obyčejnou sacharózou než kupovat chuťově nedobrá a drahá umělá nebo náhradní sladidla. Prostě a jednoduše: pokud hřešit sladkostmi, tak aspoň ať to chuťově stojí za to :-)
|
čtv 27. srp 2009 11:03:25 |
|
 |
Pavla B.
|
S tím bych spouhlasila, taky vůbec žádná umělá sladidla nekupujeme. Ale v různých limonádičkách si jich dcera užije poměrně dost - nemůže bez těch sladkých sračiček být:-(
|
čtv 27. srp 2009 18:00:40 |
|
 |
Zuza
|
Ahoj, stevie je výborná, sladím tím vše. U nás ji prodávájí v prášku jako kosmetikum ve zdravé výživě a vegetariánské restauraci.
|
úte 17. kvě 2011 17:16:09 |
|
 |
emil salaba
|
já používám umělá sladidla už celá desetiletí a nepociťuji nějaké negativa.Cukr nepoužívám do ničeho .posledních asi 20ti letech jsem používal,(i občas nyní) "cologran" a nyní asi deset let tekuté um.sladidlo, z Tesca "Liquid sweetener" a několik KAPEK OSLADÍ,BEZ JAKÉ KOLIV PACHUTĚ, ŠÁLEK ČAJE NEBO KÁVY. I do pečiva,tvaroho,máku,prostě nahradím několika kapkami cukr.To poslední je v 300ml. laHvičce a stojí asi 37.-Kč a vydrží mě tak na 3 měsíce . Jsem na práškách (cukrovka).
|
čtv 22. pro 2011 13:58:09 |
|
 |
Marie Matěju
|
Prosím,chtěla bych se zeptat na umělá sladidla,jak jsou škodlivá.Děkuji Matějů.
|
ned 03. čer 2012 16:40:41 |
|
 |
Peterková
Registrován: sob 25. led 2014 10:41:24 Příspěvky: 1
|
Sladím jen stévií, protože umělá sladidla mají vedlejší účinky. Kdo chce, tak si tyhle studie vyhledá. Jen musím upozornit, že stevie neosladí všechno, třeba kávu nebo nebo bábovku s ní prostě neosladíte. Ale dají se pomocí stevie výborně osladit potraviny, které mají přirozeně nahořklou chuť, jako například ořechy nebo mák.
|
pon 27. led 2014 17:28:55 |
|
 |
Lurisa
Registrován: čtv 27. čer 2013 21:38:16 Příspěvky: 3
|
Syn si sladí stévií čaje, zálivky do salátů a pod. Buchty, knedlíky sladíme normálním cukrem, většinou dáme poloviční množství. Pije vodu, občas prostřídáme minerálkou s umělým sladidlem. V létě pije hodně vodu s limetkou a mátou, vychlazené je to velmi chutné a sladit se to nemusí. My to bereme tak nějak půl na půl slazené a neslazené.
|
pon 27. led 2014 19:16:51 |
|
 |
misana25
Registrován: úte 03. pro 2013 5:48:56 Příspěvky: 39
|
Zdravím všechny,my taky sladíme stévií jmenuje se to sladký polibek.A jinak stevie se koupí jako sazenice.my ji aj sušíme.Nebo sem tam poděbrdka prolinie.
|
čtv 30. led 2014 6:30:44 |
|
 |
Simona B.
Registrován: úte 09. říj 2012 20:28:21 Příspěvky: 59
|
Ahoj, nemate nekdo zkusenosti s kokosovym cukrem nebo xylitolem? Stevie mi nechutna.. Dekuju.
_________________ DM1 11/2005 (dcera) ---------------------------- IP Accu Chek Insight od 03/2017 Accu Chek Combo od 09/2009
|
čtv 30. led 2014 6:37:03 |
|
 |
berky
Registrován: stř 24. říj 2012 12:18:58 Příspěvky: 229
|
mna z xilitolu vzdy pobolieval zaludok,polovicu som uz musel vyhodit,stevia je taka nijaka,takze nesladim vobec a je to tak teraz fajn,sem tam okostujem agatovy med pri hypoglykemii...problem je,ze ak clovek nesladi,tak med sa mu zda az neznesitelne sladky,ale tak da sa to vydrzat,striedmost je na mieste
|
čtv 20. úno 2014 11:42:31 |
|
 |
chroustalka
Registrován: úte 09. říj 2012 20:28:17 Příspěvky: 1629
|
Sladím sukralózou, nebo normal cukrem např. sladké pěčivo - přepočítám na VJ a pokryji inzulínem. U sukralózy http://www.candys.cz/ samozřejmě nic.
|
čtv 20. úno 2014 14:02:42 |
|
 |
berky
Registrován: stř 24. říj 2012 12:18:58 Příspěvky: 229
|
chroustalka ,ako by si charakterizovala chut sukralozi ? pisu,ze sukraloza je vyrobena z prirodneho cukru...prirodny je v tomto pripade klasicky repny (trstinovy) cukor ?
|
čtv 20. úno 2014 19:15:19 |
|
 |
chroustalka
Registrován: úte 09. říj 2012 20:28:17 Příspěvky: 1629
|

berky, urobila jsem Ti ochutnávku a snažila se porovnat chuť sukralózy se sacharózou, sukralóza je chuťově mnohonásobně sladší než sacharóza a na rozdíl od sacharózy, když to s ní přeženeš má takovou jakoby až trošku nahořklou chuť... prostě klasice stolního řepného cukru sacharóze asi nic jen tak konkurovat nemůže :)
Sukralóza je náhradní sladidlo, které je 500–600× sladší než sacharóza a čtyřikrát sladší než aspartam. Vyrábí se specifickým biochemickým postupem ze sacharózy (stolního řepného cukru), přičemž tři hydroxylové skupiny (OH) sacharózy jsou nahrazeny atomy chlóru. Na rozdíl od aspartamu je sukralóza stabilní vůči teplotě i v širokém intervalu hodnot pH. Používá se proto při pečení, nebo do výrobků, u kterých se vyžaduje dlouhá životnost. Atomy chlóru jsou v sukralóze kovalentně vázány k atomům uhlíku, čímž vzniká organická sloučenina obsahující chlór (chemici jí nazývají organochlorid). Řada organických sloučenin chlóru je toxická, ale sukralóza se od těchto sloučenin odlišuje, protože je vysoce nerozpustná v tuku a neakumuluje se v tuku jako většina chlorovaných uhlovodíků, nemající kovalentní vazbu s chlórem. Sukralóza se neštěpí a nebezpečí uvolnění chloridových iontů do organismu proto nehrozí.
|
čtv 20. úno 2014 20:59:30 |
|
 |
berky
Registrován: stř 24. říj 2012 12:18:58 Příspěvky: 229
|
dikes za ochutnavku :) cize je to v niecom podobne sladidlo ako stevia - kedze ta ma v pouzitom vetsom mnozstve,tiez nahorklu chut a tiez je x nasobne sladsia ako klasicky cukor (co je pre mna trochu neprirodzene)...zostavam teda pri nesladeni,aspon bude o malicko lepsi glykovany (podla mna nestaci len pokryt cukor inzulinom,lebo cukor v tele dlhodobo ovplyvnuje organy a teda iste aj stav celeho organizmu) ,aj tak sa roznym cukrom v potravinach dnes nevyhneme a je ich v nich vsade viac ako dost,tak naco este viac sladit,ked chut sa da pekne managovat (iny vyraz ma nenapadol:)
|
pát 21. úno 2014 2:44:58 |
|
 |
Hannulinka
Registrován: čtv 08. led 2015 12:17:52 Příspěvky: 1
|
Já sladím sladidlem SlaDIA, obsahuje stévii a sukralózu, jsem s ním spokojená, je to jedno z mála sladidel, které mě zaujalo. Chuťově vynikající, bez pachutí.
|
čtv 08. led 2015 15:01:37 |
|
 |
Peta
Registrován: pát 08. lis 2013 9:51:07 Příspěvky: 304
|
myslím, že lékaři mají docela dobré důvody proč umělá sladidla dětem nedoporučují, nedávno jsem tu citovala studii jak umělá sladidla negativně působí na metabolismus a u dvou třetin pokusných osob vedly k prediabetu (třetině to myslím nedělalo nic, ale zkoumal se pouze vliv na krevní cukr, nikoliv např. ledviny jak zde někdo psal), ale jestli myslíte, že už tak diabetickým dětem to nevadí, tak je to samozřejmě vaše volba a vím, že mi kamarádku říkala, že má dcerku proměřenou po cukru versus po sladidlech a k jejímu překvapení to šlo nahoru více po sladidlech, takže asi její dia holčička patří k těm cca dvěma třetinám (no úplně reprezentativní studie to asi nebyla, prý nebylo dost dobrovolníků :-)), které umělá sladidla nesnáší
|
sob 10. led 2015 19:35:48 |
|
 |
pampeliška
Registrován: úte 22. led 2013 21:44:21 Příspěvky: 5
|
Ahoj, já používám málo umělých sladidel, ale kdyžtak irbis,právě, že obsahuje aspartam, ten se zdá z umělých sladidel nejlepší, ale jen minimálně, jinak je dobrá taky stevie. používám taky sacharózu.Jinak dle doporučení nutričního terapeuta, používat "přírodní cukry", lepší složené. Někdy používám taky na doslazení čaje med,jako" jajinka 123", cukr vůbec nepoužívám na slazení.Piju hořké nápoje.Když upeču třeba buchtu, bábovku, dám minimum cukru a propočítám to na jeden kousek, obyčejně jeden kousek má tak kolem 2 v.j., vím co tam totiž dávám :). Ale co si pamatuji, jako dítěti, ale to už je trochu déle, mi v nemocnici při záchytu a při edukaci moc umělá sladidla nedoporučovali. Ale teď naopak teď už jo, tak ten Irbis je dobrý.
|
ned 08. úno 2015 23:26:33 |
|
 |
Daku
Registrován: úte 09. říj 2012 20:28:11 Příspěvky: 3176
|
Tak prubezne stevii. Ale v sladenych dia napojoch, comu sa nevyhneme, teda umele sladidla. Ak uz peciem, tak pouzivam polovicne davky normalneho cukru.
|
pon 09. úno 2015 18:35:49 |
|
 |
luboszahyna
Registrován: sob 30. led 2016 22:40:38 Příspěvky: 1
Jméno: lubos
|
Dobrý večer všem, kdo se chtějí špíny v těle zvané cukrovka zbavit. není to až tak složité jak se zdá. Pojmenujeme jakýsi postup. 1,..je třeba provést očistu lymfatického systému, čili tvorbu bílých krvinek tj mít čístou krev jak nato: a, ráno v sobotu v cca 8 oo hod vypít 0,5 l zaječické hořké a potom za cca 0.5 hod vypít co 1 hod 0, 5 l štávy s vodou(2 litry- směs grep pomeranča citron+2 litry převařené vody- důvod chlor nebo u balené vody spousta minerálů). celé dopoledne se chodí na záchod- proto den pracovního klidu, večer je nutno provést klistýr voda. citron cca 1 litr. toto je nutno opakovat 2x za měsíc. Nic se nejí .... b,nutno mim 2 měsíce přejí na stravu z syrové zeleniny , naklíčených luštěnin, ořechů semen dýně slunečnice sezamu atd, je nuno pít štávu karotka 400g, hlávkový salát 200g,zelené fazole 200g, růžíčková kapusta 200g c, nutno doplnit pití čaje.....složení viz příště Váš Luboš
|
pon 01. úno 2016 22:47:19 |
|
 |
laco
Registrován: úte 09. říj 2012 20:28:05 Příspěvky: 1787 Bydliště: Nová Dubnica
Jméno: laco
|
Ach Ty .....
_________________ DM1 10/1973; IP MiniMed 640G
|
úte 02. úno 2016 6:16:09 |
|
 |
luboš
Registrován: čtv 11. říj 2012 9:38:51 Příspěvky: 788
Jméno: luboš
|
Lubošu,pitná voda také obsahuje minerály,jenom destilka je jich zcela prosta-doporučuji si nejdřív nastudovat ČSN o pitné vodě z kohoutku.Pozn.-po destilce bych ani nepotřeboval zaječicu...Luboš
|
úte 02. úno 2016 13:22:13 |
|
 |
Melody
Registrován: sob 02. led 2016 12:26:08 Příspěvky: 62
Jméno: Melody
|
Očividně vůbec nevíš, jaká je podstata diabetu 1. typu. Nejprve si o tom prosím něco přečti... Velmi stručně řečeno, diabetes 1. typu je o tom, že ti ve slinivce chybí Langerhansovy ostrůvky produkující inzulín a žádnou očistou organismu ani ničím jiným je tam už zpět nedostaneš. Prostě něco, co ti v těle definitivně chybí, neboť to bylo zničeno autoimunitním procesem, už v těle zpět "nevyčaruješ", ani kdyby ses očisťoval po zbytek života :))
_________________ DM1 IP Paradigm Veo "Jde to i bez senzorů, úplně."
|
úte 02. úno 2016 21:20:20 |
|
|