Plantur21




Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Topinambur 
Autor Zpráva
Odpovědět s citací
Můžete mi prosím říct víc informací o té zázračné potravině (nebo co to vůbec je)? To je nějaká zelenina? A jak se to připravuje, kde se to dá koupit - kromě vlastního pěstování na zahrádce (já jsem z paneláku). Slyším o tom od vás prvně v životě a vůbec nevím, o co jde. Díky


pát 12. lis 2004 19:28:24
Odpovědět s citací
Dle mých průzkumů je topinambur:

- rostlina z Jižní Ameriky
- květy podobné jako slunečnice
- jedí se podzemní hlízy
- pěkný fotky na http://www.hobbythek.de/dyn/10718.phtml

- Hlízy obsahují velké množství inulinu (okolo 50% sacharidů je ve formě inulinu).

Inulin je obdoba škrobu, ale není tvořen spojenými molekulami glukózy jako škrob, nýbrž spojenými molekulami fruktózy...
Inulin se u člověka nestráví a odchází do střeva, kde na něm začnou pracovat baktérie. Ty ho využijí pro svou výživu a pěkně si lebedí a vypouštějí plyny do střeva. Plyny musí časem ze střeva ven a toho si asi povšimne vaše okolí...

Když to rychle zhrnu - Topinambur by byl potenciálně vhodný jako "nastavovač množství potravy" (půlku z něho tělo nevyužije), má ale nepříjemně voňavé vedlejší účinky (při množství inulinu nad 15g denně).

Jinak vědecké studie neprokázaly prakticky žádný pozitivní přínos inulinu u člověka. (pozn. u psů byl prokázán pozitivní vliv na hladiny krevních tuků, ale u člověka se to nepodařilo zopakovat :-)

Igor J.


pát 12. lis 2004 21:40:56
Odpovědět s citací
Rodiče pěstovali topinambury na zahrádce, pěkně kvetly. Když jsem je ochutnávala, tak jen jednou, protože to není nic moc dobrého. V obchodě jsem je neviděla. Pokud je chceš vyzkoušet jdou objednat za 33 Kč/kg na http://obchudek.biopotraviny.cz/ Vlasta


sob 13. lis 2004 14:08:25
Odpovědět s citací
ale dyť chutnaj jako ředkvičky, ne?


sob 13. lis 2004 18:02:01

Registrován: úte 09. říj 2012 20:27:45
Příspěvky: 37
Odpovědět s citací
Taky jsme topinambury pěstovali - nekvetly nám, ale lupení maj jako slunečnice - to jo ;o) Jinak - dobrý jsou do salátů nastrouhaný atd... Moc jsem nepochopila ten výklad o plynech... Inulin je rostlinná podoba insulinu, která není (narozdíl od insulinu) zničena během trávení... Jako například v listí z borůvky... Proto je topinambura doporučována diabetikům... Ale já v nich zálibu nenašla ;o)


_________________
PacMatKa


sob 13. lis 2004 19:03:20
Profil
Odpovědět s citací
Ahojky,
jedna firma teď v ČR začala vyrábět nějaký speciálně vyvinutý druh topinambur pro diabetiky. Chtějí je uvést na trh. Bližší informace uvedu na Diabeťáčku http://diabetacek.sweb.cz až zjistím něco bližšího.


ned 14. lis 2004 18:52:53
Odpovědět s citací
My jsme taky kdysi pěstovali topinambury a chutnalo to opravdu trochu jako ředkvičky. Brambory to teda určitě nepřipomínalo.


pon 15. lis 2004 7:59:07
Odpovědět s citací
A jedli jste je zasyrova nebo nějak tepelně upravené? Já je taky kdysi zkoušela pěstovat, celkem nenáročná rostlina, chuťově nic moc, ale po večerním ochutnání - v noci hypo, takže fungují.


pon 15. lis 2004 8:43:28
Odpovědět s citací
já tedy syrový a chutnaly mi:-)


pon 15. lis 2004 8:44:54
Odpovědět s citací
Díky všem za odpovědi. Teď se budu snažit ho někde sehnat, v obchodech jsem ho nikde neviděla - a to jsem z velkého města Ústí nad Labem, kde se to super a hypermarkety jen hemží. Snad budu mít štěští, ráda bych vyzkoušela, jestli na mě jeho účinky budou fungovat.


úte 16. lis 2004 21:27:25
Odpovědět s citací
Ja jsem jedla topinambur nastrouhaný s jablkem jako svačinu a bylo to moc dobré.


úte 16. lis 2004 22:15:03
Odpovědět s citací
Tak trochu něco o inulinu:
Inulin je zásobní polysacharid nacházející se v celé řadě rostlinných produktů např. v česneku, cibuli, chřestu (2-3%), slunečnici hlíznaté - topinambur (16-20%) , zpravidla vyráběn z kořene čekanky (v nativní podobě obsahuje cca 18%) Jeho struktura je obdobná škrobu, na rozdíl od něj je však základní stavební jednotkou fruktóza, ne glukóza. Je to jemný bílý prášek bez pachu s nasládlou chutí, hygroskopický, rozpustný ve vodě se sladivostí cca 30 až 60% sacharózy. Lidský organismus jej nedovede štěpit na základní komponenty, teprve v tlustém střevě je fermentačními pochody štěpen na další látky (acetát, propionát, butyrát ? mastné kyseliny s krátkým řetězcem), které jsou příznivé pro střevní mikroflóru. Má vlastnosti obdobné jako obecně u rozpustné vlákniny.

Zde popisovaný inulin (ne insulin!) je již průmyslově vyráběn - v topinamburu je v přírodní formě.Prebiotické působení:

Inulin patří do skupiny synbiotik, která se dělí na prebiotika ( frukto ? oligosacharidy např. inulin) a probiotika (např. bakteriální kultury ovlivňující složení střevní flóry a její aktivitu).
Prebiotika jsou všeobecně definovány jako nízkomolekulární i vysokomolekulární oligo-, poly-, a heteropolysacharidy, které jsou přirozeně přítomny v potravě popř. jsou k potravě přidány, ale často také vznikají při trávení různých neškrobových polysacharidů v tenkém střevu. Nemohou být dále štěpeny sacharolytickými enzymi uvolňovanými v horním úseku gastrointestinálního traktu, ale jsou často rozkládány enzymy bakterií, které osidlují tlusté střevo.
Dále jsou popsány jako nestravitelné složky potravy, které selektivně podporují růst nebo aktivitu jednoho nebo několika druhů bakterií v tlustém střevu, čímž příznivě ovlivňují zdraví. Prebiotika jsou také často charakterizována jako nestravitelné ale fermentovatelné cukry, fermentací vzniklé látky jsou jednak substrátem pro růst fyziologických střevních bakterií (, zvyšují prokrvení tlustého střeva ( zejména butyrát) a mimo jiné pomáhají k ulehčení reparačních pochodů zánětlivě či jinak postiženého střeva.


úte 14. pro 2004 14:30:13

Registrován: úte 02. pro 2014 14:38:48
Příspěvky: 3
Jméno: kolyn
Odpovědět s citací
Ve strucnosti se muzete seznamit s topinambury zde

http://www.emedispot.cz/seznamte-se-topinambury/
nebo tady

http://topinambury.cz/blog/topinambury/2-topinambury-sladky-zivot-bez-cukru.html


úte 02. pro 2014 15:17:03
Profil

Registrován: ned 03. led 2021 21:48:31
Příspěvky: 1
Jméno: Seo
Odpovědět s citací
Na https://www.diatop.cz mají celou škálu potravin z topinambur.. i čerstvé hlízy.


úte 05. led 2021 12:26:29
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 14 ] 

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 16 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Designed by ST Software
Český překlad – phpBB.cz